Friday, April 13, 2012

ඉඹුල් කිරිබත්


සියලු දෙනාටම සුභ අලුත් අවුරුද්දක් වේවා!!!

බ්ලොග් එකට තවත් අංගයක් එකතු කරනන් හිතුවා. ගෙදර ඉන්න කාලේ අම්මා උයල දෙනා දෙයක් කාල හිටියට දැන්නම් උයල දෙන්න කෙනෙක් නැ, අපිම උයාගෙන කනවා. ගෙදරින් විතරක් නෙමේ රටිනුත් ඇත් වෙලා ඉන්නවා උනාට ලංකාවේ කැම බිම වලින් නම් ඇත් වුනේ නැහැ.
මිට ටික කාලේකට උඩදි පබ්ලිස් සිල්වා මහත්මයා රුපවාහිනි වැඩසටහනකදි ප්‍රකාශ කලා දෙමවුපියෝ තමන්ගේ ලමයින්ට කොයි විශ්වවිද්‍යාලේ උපාධිය අරගෙන දුන්නත් වැඩක් නැහැ කුස්සියේ උපාධිය නැතිව කියලා.
ඒ කථාවෙත් ඇත්තක් තිබෙනවා. මමත් විශ්ව ව්ද්‍යාලේ උපාධියක් ගත්තට කුස්සියේන් උපාධිය තියා සහතිකයක්වත් අරන් තිබුණ් නැනේ. මෙහේ ආවට පස්සේ තමා යන්තම් කුස්සියට හුරු වුනේ.
ඔහොම උය උය ඉදලා, එක වාරයක් නිවාඩුවට ලංකාවට ගිය වේලාවක සුප ශාස්ත්‍රය ගැන ලිය වෙච්ච පොතක් ජායාපිටපත් කරගෙන ආවා. මලයා කෝකි රස්සාවට පුරුදුවෙන නිසා,එයා ලග නම් පොත් ගොඩක් තිබුණා, එයින් එකක් තමා මම ගත්තේ.
ඉතින් එහෙම ගෙනාපු පොත තමයි ඇනිටා ද සිල්වා හා මහින්ද පාලිතරත්න ලියපු "කැම වට්ටෝරු 1000" කියන පොත.
මම ඉතින් හිතුනු හිතුනු වෙලාවට ඔය පොතෙන් කැම වට්ටෝරු බලල හදනවා. එ විතරක් නෙමේ, මගේ ප්‍රියම්භිකාවත් හොදට කැම ජාති හදන්න එහෙම දන්න නිසා, එයාගෙනුත් කැම වට්ටෝරු වගේම උපදෙසුත් ලැබෙනවා.ඉතින් මම හිතුව එහෙම හදන කැම වට්ටෝරුව සමගම පල කරන්න.

ඔන්න පලවෙනි කැම තමයි ඉඹුල් කිරිබත්.

1) ඉඹුල් කිරිබත්

අවශ්‍ය ද්‍රව්‍ය:
කැකුලු හාල් 500g
පොල් කිරි කෝප්ප 3යි
පොල් ගෙඩියක පොල්
සිනි 450g
කරදමුන්ගු ඇට කිහිපයක්
ලුණු

සාදන ක්‍රමය:
* පලමුව පොල් පැණි සාදා ගන්න
සිනි ටික තාචිචියට දමා රත් කරනවිට, සිනි දියවි පැණි සැදේ.එයටම ලුණු, කරදමුංගු හා පොල් ඒකතු කරන්න. සිනි රත්කරන කොට දියවුනේ නැතිනම් වතුර පොඩ්ඩක් දාන්න.දැන් පැණි හොදට පොල්වලට එකතු වෙනකන් හැදි ගාන්න.

* කෙසෙල් කොලයක් හෝ පොලිතින් කොලයක් ගෙන, එයට කිරිබත් දමා එය මැදට පොල් පැණි දමා දෙපැත්තට අඹරවා ගන්න.




ඉඹුල් කිරිබත් වල ඉඹුල් තියෙන්නේ කොහෙද?
ඉඹුල් කිරිබත් හදන්න කෙසෙල් කොල/පොලිතින් වගේම පුවක් ගහේ කොලපොතත් පාව්ච්චි කරන්න පුලුවන්.කොලපතේ ඔතා හදනවිට එසි ස්වරුපය කොට්ට ගෙඩියක හැඩය ගනි. කොට්ට ගෙඩි යනු නිදාගන්න කොට්ට වලට දමන පුලුන් හැදෙන ගස්ය. මෙම ගෙඩි පුලුන් ගෙඩි යන නමින් මෙන්ම ඉඹුල් ගෙඩි යන නමින්ද සමහර පලාත්වල හැදින්වේ.
ඉඹුල් ගෙඩියය ස්වරුපය ගන්නා කිරිබත් නිසා මෙය ඉඹුල් කිරිබත් ලෙසින් හැදින්වේ.
සිනි මගින් පැණි ගැනිම මෙන්ම නියම කිතුල් පැණිද මේ සදහා භාවිතා කල හැකි බව සදහන්ය. නියම කිතුල් පැණි භාවිතා කිරිමේදි වඩා රසවත් බව පැවසේ.

කිරිබත් හා අපේ ඉතිහාසය
* කිරිබත් ලංකාවේ ජාතික ආහාරය ලෙස 2010 නොවැම්බර් 18දින ජනාධිපති මහින්ද රාජපක්ෂ 65 වන උපන්දිනදි ප්‍රකාශයට පත් කරන ලදි.
* බෞද්ධ සංස්කෘතියේ මුලින්ම කිරිබත් ගැන සදහනක් වන්නේ සිදුහත් බෝසතාණෝ ඇසතු බෝ රුක මුල බවුන් වඩද්දී බුද්ධත්වයට පත් වීමට පෙර ලද ආහාරය වූයේ ද සුජාතා සිටු දේවිය විසින් පූජා කරන ලද කිරි පිඬු දානයයි.
* ගැමුණු කුමරා මහළු මාතාවක් දුන් කිරිබතක් අනුභව කරද්දී දුන් අවවාදය අනුව යුද කර ජය ලැබූ බව ද ජන ප්‍රවාදයේ සඳහන් වේ.


මෙන්න තවත් ඉඹුල් කිරිබත් කතාවක්

1 comment:

  1. pOLETHENE/PUWAK KOLAWALA OTHANA WATA WADA PAHASUI LASSANI YOGHURT CUP EKAK MOULD EKA HATIYA PAWICHCHI KARALA MEDATA PANI POL THABA SADA GANEEMA.

    ReplyDelete

හිතෙන දේ ලියන්න.යුනිකොඩ් එසැණින් පරිවර්ථකය.